Smycke nr 4....lagom till Valborg...

Har varit lite mycket sen sist, har hänt en del i min familj så jag har varken haft tid eller lust eller ork att skriva här nånting...
Men nu har jag knåpat ihop ett nytt smycke :) Ett halsband it is, ska bli en present till min vän som fyller år imorgon på Valborgsmässoafton!
Jag måste säga det att jag är kass på att stansa, eller så har jag världens sämsta stansar :(( Kanske var dumt att köpa dom billigaste som gick att få tag på, skulle verkligen ha varit värt att lägga det dubbla för att få riktiga grejer. Med dessa stansar är det supersvårt att stansa tex på vissa, lite hårdare tags.. Skittråkigt :( Syns inte ett jota fast man slagit hur hårt som helst..
Så detta smycke, fick bara 2 små små tags med 2010 på ena och 29 på den andra eftersom hon fyller 29 år! Sen har jag bara satt dit lite olika berlocker, bl.a 2 jättesöta nycklar...och några krackelerade hjärtan/kuber.

Har tyvärr använt en annan kamera idag, och den suger :((






Som sagt en kass kamera, men det står 2010 på ena å 29 på andra tagen, sen hänger det en strasscylinder bredvid!!



Leelawadee...min favorit!!

För exakt 2 år sedan var jag i Thailand, för första gången i mitt liv(men DEFINITIVT INTE den sista!!!)och reste runt lite här å där under 1 månads tid. Jag blev helt såld på landet och har sån längtan tillbaka så det är inte klokt... Om man ändå hade en massa pengar i bakfickan att resa dit för.. Det vore drömmen!! Men men man får väl försöka spara för att kunna resa dit igen och se sig omkring på lite nya ställen..

Hur som helst blev jag alldeles frälst i trädet LEELAWADEE och dess fantastiskt vackra och väldoftande blommor.
Just denna fotade jag på ön Koh Kradan.



Har ju fått googla mig fram till namnet på trädet, för det hade jag inte en susning om innan. På något ställe hittade jag denna text " Trots att trädet LANTOM var sanslöst vackert ville ingen thailändare plantera det. Trädets namn var lika sanslöst negativt som trädet var vackert. Lantom betyder ungefär "ofantligt stor sorg". Ingen ville ha det hemma på gårdsplanen.
En av dom thailändska prinsessorna tyckte det var synd, hon tyckte blommorna var underbara. Hon tog tag i saken och såg till att trädet fick ett nytt, mer positivt namn. Det fungerade. Leelawadee, som trädet nu heter, sprider sin glans överallt i landet - till prinsessans och många andras stora glädje".

En fantastisk historia tycker jag! :D

På samma sida hittade jag även några synonymer till vad Leelawadee brukar kallas av svenskar, bl.a: Plumeria, Frangipani, Västindisk Jasmin.

Hur som helst när min resa närmade sig sitt slut å jag befann mig i Bangkok så stötte jag på ett Leelawadeeträd och bara kunde inte låta bli att bryta av en gren....huuuh blomskottstjuven själv var i farten ;-)
Den var väl ca 15 centimeter kanske å hade några stycken blad. Jag tänkte det att "näää den kommer säkert aldrig få några rötter, den kommer säkert ruttna å dö.." Men nixpix, vad händer efter att den fått stå i lite vatten en tid hemma i Sverige??? Jo den rotar sig hihi å överlycklig blev jag!!
Den första sommaren växer den lite på höjden å får nått nytt blad.. Sen när vintern kom tappade den alla blad men jag såg att själva stammen levde, den var alldels grön å fin. Så jag såg till att den fick lite vatten då å då.. Och jaa sen kom våren å vad händer då, joo det pluppar fram nya fina blad. Otroligt kul :-)

Sen blev det samma visa nästa vår och vinter och nu är vi här 2 år senare.. Vår 2010 och min älskade lilla Leelawadee LEVER å frodas så fint.. Ska bli intressant att se hur stor å hög den kommer bli efter denna sommar :D och kommer den någonsin kunna blomma???

Detta var 2a april...

2a april..

12e april..

Och idag 21a april har bladen tittat fram...

21a april.. Det går verkligen undan. Så spännande hihi!!


Ja det här är iaf det roligaste skott jag tjuvat nån gång och jag följer den verkligen helhjärtat!!
Blir nog nån mer bild på den framöver :-)









Någon duktig själ som vet vad denna heter(nr 2)....

Och det andra lilla skott jag nallade i Alanya var en variant av lilja - tror jag.. Kanske är helt ute och cyklar men i så fall vore det roligt om någon kunde rätta mig..

Det här är en växt som växer på utav 17 och det pluppar upp nya skott i krukan hela tiden, jätteroligt!
Mindre roligt är dock att den första lilla plantan jag hade fick några konstiga "grejer" på bladen..??? Ingen aning om vad det var, aldrig sett något liknande.. Verkade inte vara några levande djur (??) men den fick ändå plantan att bli "hängig".. Blev bara fler å fler av dessa runda/ovala platta bruna grejer.. Dom satt liksom fast på bladen, men man kunde skrapa bort dom.. Mycket konstigt!
Så hur som helst slängde jag den - det tog emot galet mycket men men för säkerhets skull, ifall det var smittsamt.
Får hålla tummarna att det inte dyker upp några nya på denna planta.


Här kan man då se tydligt hur det sticker upp två nya små skott. Dom bara tittar upp när man minst anar det och växer sen rätt upp och blir lika stora som de andra två :-)
Så nu är jag bara nyfiken om detta är något typiskt turkiskt, eller om den växer i flera länder?(och kanske finns att köpa som krukväxt i Sverige?).. Om jag inte har helt fel, så tror jag denna kan blomma..?? Såg nämligen på ett annat ställe än vart jag tog mitt skott en på pricken lik dessa och dom blommade för fullt, massor av röda blommor..
Hoppas hoppas jag har rätt och att jag kanske kanske kan få denna att blomma hihi :D
Det lär väl tiden få utvisa antar jag.....

Någon duktig själ som vet vad denna heter....

Jag bara ÄLSKAR ju gröna växter och även blommande krukväxter(och ja, typ det mesta som växer faktiskt hihi)
Jag har en ful ovana att alltid tjuva nåt litet skott när jag är utomlands, för att sedan hoppas att det ska växa vidare i en kruka när jag kommer hem :D och faktiskt, tro´t eller ej, så lyckas jag oftast!!
Förra året i juni var jag till Alanya, Turkiet och då som vanligt tog jag med mig några skott hem. En av dessa växte i gassande sol, torrt som attan var det.. Men jag liksom kände att det var nåt som skulle rota sig fort å växa utmärkt hemma och det stämmer så bra så bra. Påminner om en annan lite vanligare variant som många har här hemma i Sverige i sina fönster(även jag) men vet inte vad den heter.. Skillnaden på dessa 2 är bara att den turkiska varianten är luden på bladen, annars är båda grön/lila i bladen. Väldigt fina!
Skulle vara kul att veta vad den heter dock....


Så ge mig gärna ett namn på denna, vore skitkul :D

Återkommer snart med bilder på den andra sorten jag plockade med mig hem från Alanya. Tror det är en lilj-variant, men det återstår att se om någon kan hjälpa mig att sätta namn på den.

Made By Me....

Nu har jag knåpat ihop mitt första smycke. Det blev ett armband av silverpläterad kedja med berlocker utav 2 olika sorters krackelerade pärlor. Jag blev nöjd måste jag väl säga, för att vara det första jag gör.. Och dessutom hade jag bara en väldigt dålig tång hemma nu. Saknade en rundtång :( Med en sån skulle nog öglorna på hattpinnarna blivit en aning finare..
Men men allt kan ju inte bli perfekt från början så är det ju. Får införskaffa fler grejer undan för undan liksom :D
Detta ska iaf bli en present till lilla mamma, som älskar smycken.. Hoppas hon kommer gilla det!!







Återkommer framöver när jag knåpat ihop något nytt ;D


Smycke nr 2 är nu färdigt! Det blev en liten gåva till mig själv :-)
Kulkedja, hjärta stansat med min sons namn + ordet Lycka, sen har jag hängt dit en strassboll för att "piffa upp" lite ;) och även en liten liten krackelerad pärla. Enkelt men ändå lite festligt!







Det kommer mera :D inom en förhoppningsvis snar framtid!!
Knåpa, greja, pilla, plocka, knåååpa....... ;)


I´m back again :) Efter att inte ha skrivit på hela 6 dagar - fy skäms på mig - så är jag nu här igen å har gjort ett litet smycket till, mitt 3e. Det blev ännu ett halsband, med en budskapsring å 2 krackelerade hjärtan.
Det ska bli en present till en alldeles fantastisk vän. Och just eftersom hon är alldeles toppen så har jag stansat in texten BETYDELSEFULL!
Hoppas hon kommer bli glad! Jag är ju inte någon duktig stansare ännu, så en aning snett å vint är det MEN det är ju "tanken som räknas"!!







Packeterat å klart i en liten gullig presentpåse, bara att lämna över till vännen min :-)




I mitt köksfönster....

....har det nu i flera flera månaders tid varit sååå fint!! Mina orkidéer har blommat å blommat å riktigt lyst upp mitt annars mörka vinterfönster. (ja, nu är det ju vårljust, men tidigare när det var så väldans mörkt var det extra toppen!)

Det är verkligen fantastiskt när en orkidé sätter igång att blomma för dom blommar ju så jäkla länge(förutom min doftande orkidé, den är underbart fin och doftar fantastiskt gott när den blommar MEN blommorna håller ej länge alls)

Så man måste passa på å njuta ordentligt med både ögon å näsa när denna vackra blommor tittar fram :-)
Hur länge kan egentligen en vanlig brudorkidé blomma??
Jag har nämligen en som blommat sen långt före jul och den blommar ännu.. Inte en enda blomma har trillat av hittills. Några börjar se lite trötta å slitna ut i färgen men dom sitter kvar :D

Och det som är roligast av allt är att det håller på å ploppar ut en NY stängel hihi va kul :D OCH så kommer det nya knoppar längst upp på denna nuvarande stängel.
Och nere i krukan så kommer det en ny "bladgrupp" till råga på allt....


Mina fingrar måste vara väldigt gröna just nu som lyckas få dom att växa så!
Sen spelar nog vårens ljus in oxå skulle jag tro ;) men jag hoppas att det är mina fingrar som mest hjälp till.... ;D
Kan säga det att jag inte alls gillade orkidéer för några år sen, då var det endast gröna växter jag tyckte om. Men resan till Thailand jag var på för 2 år sen fick mig att helt och hållet ändra uppfattning. Såg så otroligt många vackra orkidéer där så jag blev helt såld på dom.. Ojojoj ville ta med varenda en hem ;) men det kunde jag ju inte :(( Var så jäkla coolt att se vilda orkidéer växa på trädstammar, tror det var det som fick mig att börja gilla dom. Kliar mig lite i huvudet nu å funderar VARFÖR jag inte har någon utav dessa på bild..?? Otroligt dumt av mig!
Måste jag verkligen tänka på om jag får chansen att åka dit igen...varenda liten orkidé ska få komma med på bild då, garanterat!!
Nehej nu var det färdigskrivet för denna gång å så blir det ryggläge i soffan en stund, nice!!

Ciao


Det börjar knoppa å blomma....

Idag har det kommit snö på självaste Annandag Påsk, inte nå vidare trevligt :( men inomhus däremot kan man liksom känna att det börjar bli vår. Det har nu börjat växa lite här å där, åhhh det gillas!!
Min kristi törnekrona har nu börjat få lite blommor igen efter att ha stått blomlös ett tag.. Den blir så fin när den är alldeles full av vita små fina blommor!
Sen har jag min lilla chili.. Fick för nåt år sen i mars när jag fyllde år en chili av min kille.. Den var då helt full av orange små chilisar som var helt galet starka.. Inget för min smak att äta men däremot va den jättefin att titta på.
Sen förra året när jag skulle resa utomlands så vattnade jag på alla blommor ordentligt så "blomvakten" bara skulle behöva komma en gång... Å dum som jag var så övervattnade jag min fina chili :(( så den dog.. Jättetråkigt, men som tur var hade jag sparat några torkade frukter, så jag satte några frön och nu har jag en ny chili :-) Denna är ganska liten ännu men den växer som 17 å nu kommer våren å sommarn så den kommer nog bli stor å fin framöver!
Nu får jag bara hoppas på att mina paprikor å tomater kommer växa å bli fina plantor oxå. Är ingen höjdare på att odla sånt men det är kul å jag brukar försöka med nånting varje sommar.. Alltid kommer det nånting :)
Väntar även på att få rot på en avokadokärna som jag satt i vatten här men den verkar inte vilja rota sig..
Får väl vänta lite till då... Det är ju liksom lite det som är det roliga när man odlar, planterar å tar hand om växter, att man får ha tålamod å vänta å låta allt bara ske, fantastiskt!! :D

På tal om orkidéer....

Makalöst vackra orkidéer fotade i Thailand!

Premiärskrivning....

Välkomna till min lilla Blogg som jag nu ska försöka få lite ordning på. Helt oerfaren och kass på detta, måste jag nu försöka lära mig hur man gör ;)

Ja, skriva kan jag ju hehe men allt annat runt omkring har jag ingen aning om hur det funkar, bara som att lägga upp en bild kommer bli ett helt projekt för mig. Spännande!!

Vi kör väl på sakta men säkert så får vi se vad det blir då. Men så ni som slinker in här får inte bli alldeles galna utan bara tänka på att det är en "färsking" i farten! ;) Ska göra mitt bästa, jag lovar!!

Hoppas ni haft en trevlig Påskdag allihopa!

// Orkidén (gav jag alldeles precis mig själv smeknamnet faktiskt.. Kan stämma ganska så bra tror ja: vara "tråkig" och "färglös" bara vilja vara "gömd bakom en gardin" en tid å sen så vips så blommar man upp och glänser å strålar å är så fin å man vill stå "mitt i fönstret" så man syns :D........)

Välkommen till min nya blogg!

Nu ska lilla jag, som är en helt oerfaren bloggare försöka ge sig på detta ;)
Det bästa jag har här i världen är min helt fantastiska son som precis fyllt 1 år. Han är mitt allt och han fyller mitt hjärta med kärlek varje dag!
Honom skulle jag inte vilja leva en sekund utan, jag älskar honom gränslöst mycket!!
Men i denna blogg tänkte jag skriva lite om vad som ger MIG Ro I Själen..(förutom min underbara son.)
Mina växter och blommor kommer det skrivas en hel del om, då jag mår galet bra av dom och skulle inte vilja bo i ett hem utan dom!! Sen den smyckestillverkning som jag så länge så länge såååå länge tänkt börja pyssla med nu äntligen tagit tag i.
Sen blir det väl lite kakor å bak å sånt som jag oxå gillar att pyssla med..
Kan nästan garantera att det kommer slinka med lite annat emellanåt oxå ;-)
Då kör vi!!!


RSS 2.0